HOE HERKEN JE EEN MELANOOM??

 

Elk jaar krijgt ruim 5.000 mensen in Nederland de diagnose melanoom te horen. Dit aantal stijgt al jaren. 1 op de 6 Nederlanders krijgt te maken met huidkanker. Jaarlijks overlijden ongeveer 800 mensen aan de gevolgen van een melanoom. Een screening en tijdig ontdekken van een melanoom is daarom van levensbelang.

 

 

Melanoom is de meest agressieve en dodelijke vorm van huidkanker, die ontstaat in de melanocyten (pigmentcellen) van een moedervlek. Omdat een melanoom snel metastaseert (groeit) zien we een melanoom weleens over het hoofd. Als een melanocyt in een moedervlek ongeremd gaat delen, dan verandert de moedervlek van uiterlijk; hij is onrustig. Wanneer een moedervlek ‘onrustig’ wordt, dit wil zeggen dat deze is verdikt, donkerder van kleur is of juist lichter of meer gevlekt wordt, een grillige grens krijgt, gaat bloeden, jeukt of pijn doet, is het belangrijk dat we naar de huisarts gaan. 

We kunnen de volgende ABCD-methode gebruiken om een melanoom te herkennen:

- Asymmetrie: de vlek heeft niet aan beide kanten dezelfde vorm.
- Borders (randen): de vlek heeft een vage, soms aflopende rand.

- Colour (kleur): de vlek bestaat uit verschillende kleuren (bruin, zwart, rood en wit).

- Diameter: de plek is een stuk groter dan een normale moedervlek (de regel is een  diameter van meer dan 6 millimeter).

 

In tegenstelling tot andere vormen van huidkanker, komen melanomen relatief vaak voor bij mensen vanaf een jaar of 40. Bij vrouwen wat vaker dan bij mannen. Melanomen kunnen overal zitten maar hebben wel voorkeurslokalisaties. Bij vrouwen komen melanomen vooral voor op de benen en bij mannen vooral op de rug. Maar melanomen kunnen ook voorkomen op armen, in het hoofd-/halsgebied en op delen die nooit in de zon komen zoals voetzolen, handpalmen en slijmvliezen. 

 

Wees dus altijd alert op veranderingen in moedervlekken en pigmentatie. Wanneer je het niet vertrouwd, ga naar de huisarts.  

 

(Artikel van Beautyspot)