Minerale olie (of gewoon aardolie)             in uw huidverzorging!

 Minerale olie is een verzamelnaam voor een mix van geraffineerde vloeibare koolwaterstoffen. (Een restproduct van de aardolie industrie) Dit staat vermeld op het etiket als: Petroleum, petroleumdistillatis, paraffinum liquidum, lanolin, lanoline)

Ze worden op grote schaal toegepast in de cosmetica als basis, omdat het goedkoop is. Minerale olievormt een film over de huid, verstopt de poriën en blokkeert de vochthuishouding en de zuurstofcirculatie van de huid. Bovendien trekt minerale olie vuil aan dat blijft plakken op deze vette substantie. De huid droogt niet alleen uit, maar vervuilt tevens en kan daardoor mee-eters en acnè ontwikkelen. In een medisch rapport van de Amerikaanse allergoloog Dr. T.G. Randolph wordt gewaarschuwd voor het gebruik van minerale olie. Langdurig en veelvuldig gebruik van minerale olie lost het natuurlijkhuidvet op waardoor de huid nog meer uitdroogt. Dit leidt onherroepelijk tot paraffineverslaving.(Veelvuldig gebruik van bijvoorbeeld lippenbalsem)

Cosmeticafabrikanten die minerale olie verwerken, spreken uiteraard de negatieve eigenschappen tegen. Een argument is dat minerale olie juist vocht in de huid vasthoudt. Dat klopt. Minerale olie laat er niets uit, maar het laat er ook niets in. De huid kan dus niet ventileren en houdt eveneens schadelijke stoffen (stikstof) vast die anders langs natuurlijke weg verdwijnen. Een ander argument is dat minerale olie goed door de huid verdragen wordt en geen allergie veroorzaakt. Dit is een halve waarheid. Indirect kan het wel degelijk huidproblemen veroorzaken. Er zijn fabrikanten die beweren dat er slechts problemen met minerale olie ontstaan doordat de olie niet gezuiverd is. Dit argument staat los van het bezwaar dat de olie de huid afsluit. Wanneer de circulatie van de huid op langere termijn wordt verhinderd, vertoont de huid uiteindelijk uitdrogings verschijnselen en ten gevolge daarvan een mogelijke allergie. Bovendien kan minerale olie wèl acnè veroorzaken, sommige van deze fabrikanten zijn merkwaardig genoeg wel tegen harde alcohol. Dit roept onmiddellijk vraagtekens op, want harde alcohol is nodig om de minerale olie te kunnen verwijderen. In de medische sector wordt minerale olie (vaseline) soms tijdelijk gebruikt wanneer de huid juist afgesloten moet worden, om bij een ernstige huidaandoening bacteriën te weren.

 
(Meeste tekst overgenomen uit: Iedereen heeft een huid, Lexicon van cosmetische ingrediënten.Marieke Schutte.)