Gezonde nagellak?

Nagellak ongezond?

Een groot gedeelte kan in je bloedbaan terecht komt. Dit geld overigens ook voor de remover, gebruik aceton vrije. Het maakt je nagels week en het is slecht voor je luchtwegen.

 

Zao nagellak is ’10 Free’

De formule is vrij van:

tolueen

formaldehyde

dibutylftalaat (DBP)

formaldehyde hars

parabenen

xyleen

kamfer

hars

styrene

benzofenon

 

Formaldehyde

is een gas dat ontsmet en conserveert, het is geurloos maar kan wel irritatie geven aan de ogen, neus en luchtwegen. Ook hoofdpijn en huidirritaties.
Hoge percentages en langdurig gebruik wordt ivm gebracht met kanker.
Wordt veel in nagelverharders gebruikt. 

 

Tolueen

Is een verdunningsmiddel. Wordt gemaakt uit petroleum, het is een oplosmiddel die veel gebruikt wordt in nagellak. De dampen geven irritatie aan de ogen en de luchtwegen. Staat bekent als kankerverwekkend.

 

DBP

Dit werkt als weekmaker in een nagellak, voorkomt dat de nagellak gaat scheuren of chippen. Geeft verstoringen aan de hormoonhuishouding en waarschijnlijk ook kankerverwekkend. Mag niet meer in in speelgoed en huidverzorging worden gedaan.


Parabenen

Dit zijn conserveringsmiddelen met o.a. een schimmelwerende werking en lijken op het hormoon oestrogeen. Ze geven soms een allergische reactie, als huiduitslag.

Namen als: butylparaben, methylparaben, propylparaben, isobutylparaben en isopropylparaben. 

Xylene

Maskeert de geur van nagellak. Het is irriterend (voor huid, ogen, longen), tast het zenuwstelsel aan en is hormoonverstorend.

 

Kamfer

Dit ingrediënt doet vooral dienst als bewaarmiddel en glansmiddel. Wanneer de stof wordt opgenomen door het lichaam (bijvoorbeeld via de nagelriem of het nagelbed) kan het leiden tot irritaties, misselijkheid en desoriëntatie.

 

Formaldehyde hars

Deze stof zorgt dat de nagellak mooi uithardt en glanst. Net zoals formaldehyde is dit ingrediënt giftig, waardoor je er allergische reacties aan kan overhouden, zoals irritaties, zwellingen, jeuk en vochtblaren.

 

Styrene

Is een kunsthars met een sterke nare geur.

 

Benzofenon

Dit is een chemische UV blokker, die voorkomt dat je nagellak verkleurd in de zon.