Gooi deze producten weg !!

In je dagelijkse verzorging en cosmetica zitten veel ingrediënten die je huid vaak helemaal niet fijn vinden. 

Minerale oliën

Is een rest product van aardolie. Een super goedkoop product. Deze vormt een film op de huid, waardoor de poriën kunnen verstoppen. Hierdoor sneller kans op acne, mee-etertjes en huidirritatie. Het onttrekt vocht, waardoor de huid steeds droger wordt.

Namen als: petroleum, petrolatum, petroleum distillatis, paraffinum liquidium, paraffin oil, adepsine oil, microcrystalline wax, ozokerit, ceresin, isoparaffin, vaseline. 

Kan een verslavende werking hebben, zoals bv. bij een lip-balsem. Die je ook groten deels weer over de dag op eet.

Parabenen

Dit zijn conserveringsmiddelen met o.a. een schimmelwerende werking en lijken op het hormoon oestrogeen. Ze geven soms een allergische reactie, als huiduitslag.

Namen als: butylparaben, methylparaben, propylparaben, isobutylparaben en isopropylparaben. 

PEG

Een synthetische samenstelling uit ethylenen en glycol. Het is een goedkopere stof voor glycerine. U ziet het ook in wasmiddelen, remvloeistof, antivries, latex en verf. Het kan in de bloedbaan worden opgenomen en geven soms een allergie als netelroos of eczeem.

Namen als: PEG is polyethylene glycol, PG is propylene glycol, PPG is polypropylene glycol.

Oxybenzone

Wordt veel al gebruikt als zonnefilter. Deze heeft een hormoon verstorende werking en wordt zelfs in de bloedbaan terug gevonden. Vaak wordt het in combinatie met nanotransporters (microdeeltjes) gebruikt, zodat de stof in dieper gelegen lagen kunnen komen. Hiervan is nog niet bekent wat het in de huid doet.

Namen als: benzofenon en sulisobenzon.

Siliconen

Zitten veel in haar producten en cosmetica, het geeft n.m.l. zo'n heerlijk glad gevoel. Het sluit je huid af en er blijft daardoor meer vuil aan de huid plakken. Dus meer kans op onzuiverheden. Vaak te herkennen aan de naam die eindigt op "cone of ane ".

Namen als: dimethicone, cyclomethicone, amodimethicone of poly dimethyl siloxane.

Ftalaten

Dit zijn weekmakers die ook de geur en kleuren in cosmetica stabiliseren. Voorkomt ook dat je nagellak gaat schilferen.

Ze hebben invloed op de schildklier en geboorte defecten, vooral extra voorzichtig tijdens zwangerschap.

Namen als: bisfenol-A (o.a. in verpakkingingen) en  dibutylftalaat.

Nanodeeltjes:

Zonnefilters worden ook vaak in combinatie met nanotransporters (microdeeltjes) gebruikt, zodat de stof in dieper gelegen huidlagen kunnen komen. Hiervan is nog niet bekent wat het in de huid en voor het milieu doet. Het heeft nog geen gezondheidsproblemen gebracht.

Sodium lauryl / laureth sulfate of SLS of SLES:

Een goedkope en agressieve schuimreiniger in shampoos en huidverzorging. SLS haalt ook het beschermende laagje van je huid. SLES is daar iets milder in. Geeft huiduitslag, haaruitval en allergische reacties.

Namen als: Sodium Docedyl Sulfate, Ammonium Lauryl sulfate, Magnesium Lauryl Sulfate of afgekort SLS.

Tolueen:

Wordt gemaakt uit petroleum, het is een oplosmiddel die veel gebruikt wordt in nagellak. De dampen geven irritatie aan de ogen en de luchtwegen. Staat bekent als kankerverwekkend.

Formaldehyde:

Wordt gebruikt voor conservering en ontsmetting. Geven een reactie op luchtwegen en slijmvliezen. Geeft allergieën en geeft kans op kanker.

Namen: in hoge concentratie sterk water.

Harde Alcoholen:

Zijn alcoholen die de goede en slechte micro organismen van de huid halen, daarnaast ook het beschermende laagje vet van de huid. Dit kan de huid irriteren en uitdrogen. 

Namen van een zachte alcohol: Behenyl alcohol, cetyl alcohol.