Ruikt jouw huis fijn en fris?

Hoe zorg je dat je huis fijn en fris ruikt?

 

Zorg voor frisse lucht 

Het lijkt zo logisch, in het voorjaar en zomer zetten we sneller een raam of deur open. Als de herfst zijn intrede doet, vinden we het zonde om te luchten want de verwarming staat aan. Als het kan zet je roosters of ramen tegen over elkaar open. Oude lucht eruit en verse frisse lucht erin. 


Zorg voor schone lucht  

Ga je jouw huis poetsen, zet dan lekker alles open. De luchtstroom neem ook weer deeltjes mee naar buiten. Neem bij voorkeur af met een vochtige doek, verplaats je de stofdeeltjes minder. Gebruik geen chemische reinigers in je water, maar gezonde etherische oliën die meteen je luchtwegen kunnen ondersteunen.

Ga je koken zet dan ook even iets open. Kook je nog op gas, dan geeft dit ook deeltjes af aan je lucht. Ga je vlees braden of wokken dan geeft dit ook kleine roet deeltjes. Heb je een afzuigkap, zet hem dan zeker aan.

 

Zorg voor gezonde lucht tijdens het slapen

Zelf heb ik altijd de ramen open als ik ga slapen, vind dat je anders met zo’n droge mond wakker wordt. Daarnaast kunnen al jouw uitgeademde dampen ook weer het raam uit. Ben jij een slechte slaper, kijk dan bij de oliën die jouw kunnen ondersteunen in een fijne nachtrust. 


Zorg voor goede luchtvochtigheid 

Te veel vocht in je huis kan schimmels geven. Je ziet dat ook wel terug in de badkamer. Dat voegen, kit of zelfs je stukwerk gaat schimmelen. Deze schimmels zijn super slecht voor je gezondheid, dus zeker deze ruimte extra goed ventileren. Droog eventueel ook de badkamer goed uit na ‘t badderen als jouw badkamer er gevoelig voor is. Ook huisstofmijd vinden vochtige ruimtes erg fijn.  

Te weinig vocht is ook niet ok, het is niet goed voor houten meubelen, slecht voor je huid en luchtwegen. Je ziet dat je huid craquelé vertoond en evt ook gerstenkorreltjes krijgt. Niet te vergeten droge lippen Maar kan ook geïrriteerd raken en daardoor huidklachten krijgen. Zelf heb ik een hygrometer in de huiskamer en in de salon. Mijn huis heeft een droog klimaat, vandaar dat bij mij de diffusers altijd aanstaan. Om mijn huid, luchtwegen te ondersteunen.


Zorg voor goede lucht kwaliteit 

Daar zijn allemaal mooie apparaten voor om te meten, maar als bovenstaande tips al toepast ben je al goed onderweg. Helaas branden nog veel mensen ongezonde kaarsen of een wierook stokjes voor de gezelligheid of de fijne geur. Ook op ‘t toilet staan vaak van die ongezonde luchtverfrissers. Zij halen ook de kwaliteit van jouw lucht in huis achteruit. Denk aan het fijnstof van de kaarsen en de wierook stokjes, je ziet dit ook aan de zwarte aanslag op je ramen. Kies voor natuurlijke luchtverfrissers, die je makkelijk zelf kan maken en zet in je huiskamer een diffuser aan voor de fijne geur en vervang je kaarsjes voor die op batterijen.

Heerlijk toch gezonde frisse lucht?!