Help mijn ademhalingswegen

Ademhalen, je doet het de hele dag. 

Zuurstof hebben we nodig voor ons lichaam om te kunnen functioneren. Je ademt wel tot 15x per minuut en dan stroomt er tot wel 10.000 liter lucht in 24 uur door jouw lijf.
Daarnaast adem je weer koolstofdioxide (CO2) uit. Je ademhalingssysteem begint bij je monden neus, via je luchtpijp, de longen naar de bronchiën en dan nog de kleinste longblaasjes. 

De lucht wordt je in je neus gezuiverd van stof door de neusharen. Het slijmvlies in de neus, luchtpijp en bronchiën halen de kleinere deeltjes als pillen, schimmelsporen en virussen. Dit is een van de eerste afweermechanismen in je lijf.


Wees zuinig op je ademhalingswegen.

Luchtvervuiling

Als je loopt of fietst kan je het allemaal inademen. Sta je toevallig achter een brommertje bij 't stoplicht, de auto's om je heen...allemaal vervuiling. Maar ook als je in een gebied met fabrieken woont is dit nadelig voor je luchtwegen. Maar ook de houtkachel van de buren of van jezelf geeft heel fijn stof. Iets waar jezelf wat aan kan doen zijn kaarsen en wierook. Laat deze in de winkel! Ook deze bevuilen je longen.

 

Schoonmaakmiddelen

De producten uit de supermarkt bevatten vaak chemische en schadelijke stoffen voor je ademhaling. Denk aan bleek, wat echt op je adem slaat. Middelen waarop staat, luchten tijdens gebruik zoals anti schimmel middelen. Deze remmen de hoeveelheid zuurstof die je kan inademen. Maar ook in deo's, haarsprays en toilet verfrissers zitten chemische stoffen die je een benauwd gevoel kunnen geven.

 

Onvoldoende ventileren

Onze huizen worden steeds meer en "beter" geïsoleerd. Super fijn voor de rekening van de verwarming, maar niet voor het "verse" lucht wat jouw lichaam nodig heeft. Zet iedere dag je raam of deur open en laat je ventilatie roosters open. Zeker als je nog op gas kookt heb je het extra nodig om de vuil deeltjes af te voeren. Ook je huis laat deeltjes los, het beton, het zijl of het vloerkleed. Ventileren is dus echt een must!

Extra ondersteuning....je diffuser aanzetten met een van de etherische oliën ter ondersteuning van je luchtwegen.

10 oliën ter ondersteuning van een vrije ademhaling

 1. Rozemarijn olie

Rozemarijn is een hele fijne olie kwa geur en geeft je een relax gevoel. De olie ondersteund je hersenfunctie en geeft je helderheid en inzichten. En nog veel meer, maar het belangrijkste is dat hij je ondersteunt in een omgeving met luchtvervuilingen.
Je kan hem op verscheidene manieren gebruiken, in de diffuser, maak een roller of maak een rub voor op je borst.   

      
Rozemarijn toevoegen aan jouw collectie?

 

 2. Kardamon olie

Ook deze olie ondersteund je de ademhalingswegen, maar was voor mij het meest bekent voor het eten en dan wel in curries. Net als eucalyptus bevat deze olie eucalyptol, die fijn is voor een vrijere ademhaling. Eucalpytol werkt ook ontspannend voor je spieren, dus ook je ademhalingspieren. 
 
Kardamom toevoegen aan jouw collectie?


 3. Tijm 
olie

Een paar voorbeelden hoe je hem kan gebruiken.
 
 
Op de huid: Maak een roller met tijm, je doet 4 druppels op een 5ml roller. Waarom maar 4 druppels? Tijm is een hete olie en die moet extra verdund worden. Rol met deze roller over je borst, langs je ruggengraat en onder je voeten als je ondersteuning nodig hebt.
 
Aromatisch: Fijn voor in een inhaler, je druppelt 4 dr op het vilten staafje. (Dus niet als normaal 9 druppels, hij is echt te heet)  Ruik voorzichtig aan het staafje of als je heel gevoelig bent, hou hem dan op afstand. Tijm is ook heerlijk in je diffuser, meng hem bv met kaneel, lavendel, teatree, grapefruit of een combinatie ervan.
 
Innemen : Tijm kan je ook gebruiken in de keuken. Denk er om hij is vele malen sterker als etherische olie. Gebruik een 1 ml flesje waar een 1/8 druppel uit komt of doe even een tandenstoker in je het flesje en roer deze door het gerecht. Dat is vaak al ruim voldoende. als is een keukenkruid. Wil je jouw lijf inwendige ondersteunen, dan kan je ook een veggie capsule gebruiken. Neem hem in voor de maaltijd met een groot glas water.
 
Tijm toevoegen aan jouw collectie?
 

 4. Oregano Olie

Ik kende deze olie alleen uit de keuken, heerlijk in de soep! Als je een etherische olie gebruikt, gebruik dan een 1ml flesje waar 1/8 dr uit komt of de tandenstoker methode. Je doet de tandenstoker in het flesje en roert de tandenstoker vervolgens door de soep.

Daarnaast is oregano ook een hete olie en super krachtig. Hij heeft een ondersteunde werking op je spieren, dus ook je ademhalingsspieren. De olie brengt een ontspannen werking over aan de spieren. Deze kracht patser is een krachtig anti oxidant die jouw lijf beschermt wanneer moleculen oxideren. Zeg maar zoals een appeltje bruin wordt als je hem hebt geschild.

Denk erom als je deze olie wilt innemen, dat de capsule schoon is aan de buitenkant en goed gesloten is. Je wil deze olie echt niet puur in je mond hebben! Je kan de capsule nog bijvullen met gefractioneerde kokosolie of bv. een olijfolie. Neem hem bij voorkeur in met een groot glas water voor de maaltijd.

Wil je een roller maken voor ondersteuning van je luchtwegen of je immuunsysteem? Doe dan 4 druppels Oregano in een 5ml roller en vul aan met gefractioneerde kokosolie. Rol 's morgens en 's avonds onder je voeten en langs je ruggengraat.

Oregano  toevoegen aan jouw collectie?

 5. Eucalyptus etherische olie

DEZE OLIE MAG JE NIET INNEMEN!!

Eucalyptus is het meest bekend uit de sauna met een heerlijke rustgevende geur die ook nog een verzachtende invloed heeft op je luchtwegen. Geeft je het vrije gevoel van ademhalen.

Hoe te gebruiken:

 1. Maak je een rub, smelt wat vaste kokosolie au bain-marie (doe het in een potje of blikje) en als deze een beetje is afgekoeld voeg je 3-5 dr eucalyptus olie toe. Gebruik de rub op je borst en rug voor een ondersteuning aan je ademhaling.
 2. Zet een kommetje gekookt water met 3-5 dr eucalyptus op tafel en ga er boven hangen met je neus en doe een doek over je hoofd. Even 10 minuten inademen.
 3. Even snel?! Voeg aan een beetje crème een paar druppels eucalyptus toe en smeer hem op de borst en rug.
 4. Heerlijk in de diffuser, maak eens een combi met tijm, cederhout, rozemarijn of lavendel.
 5. Een fijne olie voor een ontspannende massage, hij heeft een licht verwarmende en ontspannende werking.

Eucalyptus toevoegen aan jouw collectie?

6. Citroenolie

De Citroen olie heeft vele mooie werkingen op jouw lijf en emoties. Voor het ademhalingswegen is hij ook fijn om je immuunsysteem te versterken als er pollen in de lucht zijn.

 1. Maak een inhaler met de 3dr citroen, 3dr pepermunt en 3dr lavendel. Ruik 2-3x per dag aan het staafje.
 2. Fijn voor in de diffuser, mix totaal 3-5 druppels van lavendel, citroen en pepermunt.

Citroen olie toevoegen aan jouw collectie?

 

7. Pepermuntolie

Zoals je hierboven als hebt gelezen, is hij fijn in een inhaler of diffuser. Maar je kunt hem innemen, let wel op het is een krachtige olie (let op!! Niet ieder merk kan je innemen!)

 1. Je kan je duim op het flesje doen en dan aan de binnenkant van je wang smeren. Is best pittig hoor!
 2. Zelf gebruik ik meestal het 1ml flesje, daar komt een 1/8 dr uit en dat is voldoende ook voor in een beker thee.
 3. Ruik even aan 't flesje voor een directe verfrissing.
 4. Je kan ook de perming beadlet in je mond laten smelten.

Pepermunt olie toevoegen aan jouw collectie?

 

8. Ademhalingssamenstelling - doTERRA AIR

DEZE OLIE MAG JE NIET INNEMEN!!

In deze mix zitten een aantal oliën die ik in deze blog al wat uitgebreider heb beschreven. De oliën in deze blend versterken elkaars werking. In deze mix zitten laurier, pepermunt, eucalyptus, teatree, citroen, ravensara en kardamon. Deze oliën zijn speciaal voor de verzachtende invloed op de luchtwegen gemengd.

Aromatisch: je kan deze blend gebruiken in de diffuser, voor al als de R in de maand is om de seizoens gebonden bedrijgingen te minimaliseren. Deze olie is ook fijn voor in je broekzak, maak een inhaler met 9 druppels en je kan hem overal onderweg gebruiken. Of een paar druppels op je kussen om je vrije ademhaling te bevorderen voor de nacht. Even snel?? Ruik dan aan 't flesje!

Op de huid: als je een roller maakt (9 druppels op 5ml gefractioneerde kokosolie), rol je daarmee op je borst en je rug. Natuurlijk kun je ook weer de crème maken zoals hierboven omschreven of een druppel gebruiken in een handje hand- en bodylotion. Lekker verfrissend en verkoelend.

Air olie toevoegen aan jouw collectie?

9. Beschermende mix - doTERRA On Guard

Deze olie ondersteund je immuunsysteem en je ademhaling heeft baat bij een gezond lijf. Deze mooie blend is een mengsel van o.a. sinaasappel, kaneel, kruidnagel en rozemarijn. 
On Guard gebruik ik veel in de diffuser en dan met name in de salon. Ook mijn eigen immuunsysteem help ik een handje hij ruikt zalig....als kerst in een flesje. Doe een druppel op je theezakje voor een ander smaakje. Of doe gewoon een druppel in heet water. Vroeger werden sinaasappel, kruidnagel en kaneel al veel in de winter gerechten gebruikt...nu snap je waarom. Gebruik hem dan ook in je kantoor, bij elke receptie of een kinderdagverblijf!

On Guard   olie toevoegen aan jouw collectie?

 

 

10. Spar- en dennenoliën 

Iedere naaldboom heeft zijn eigen specifieke geur en werking, maar ze zijn allemaal ondersteunend voor je ademhaling. Het is leuks om ze naast elkaar te zetten en de verschillende geuren te ruiken van douglas fir, siberian fir, black spruce en cypres. Let op.... er worden (zeker in de kersttijd) een hoop chemische geuren aangeboden. 

 1. De heerlijke geuren van spar en naaldbomen zijn heerlijk te mengen met eucalyptus op pepermunt. Gebruik 3-5 druppels in je diffuser voor een heerlijke frisse lucht in jouw ruimte.
 2. Maak iemand blij met een heerlijke massage, meng een fijne combinatie van Douglas fir en wintergreen in een beetje gefractioneerde kokosolie.
 3. Doe een druppel in je handen doen en een kommetje maken over je mond en je neus. Adem dan twee minuten goed in en uit en ervaar de weldaad voor je ademhaling. 
 4. Even aan 't flesje ruiken, kan natuurlijk ook.

 

 Spar- en dennen  olie toevoegen aan jouw collectie?


Starten met etherische olie

Wil je voordeel/ korting? Bestel een basisset en lees de handige extra’s die je krijgt.


Belangrijk !

 • Mogelijke huidgevoeligheid. Buiten het bereik van kinderen houden. Als je zwanger bent, borstvoeding geeft of onder de zorg van een arts bent, raadpleeg uw arts. Vermijd contact met de ogen, binnen-oren en gevoelige gebieden. Let op citrusoliën zijn photosensitief, na gebruik op de huid 12 uur de zon vermijden.
 • Lees de blog over veilig gebruik van essentiële olie

 

  * Deze blog is niet bedoeld om te diagnosticeren, behandelen, genezen of welke ziekte dan ook te voorkomen. Bij ziekte dien je altijd een arts te raadplegen.