Zijn etherische oliën veilig?

Ieder product heeft een gebruiksaanwijzing, dat geldt ook voor iedere etherische olie. Gebruik mijn onderstaande tips en adviezen.

 

doTERRA

Over deze oliën kan ik alleen spreken over veiligheid. De oliën die je in de drogisterij vind zijn vaak verdunt en vermengt, daar durf ik dus geen uitspraken over te doen. doTERRA heeft een hele hoge kwaliteit.

 

Hoe gebruik je een olie op de huid? 

Iedereen reageert anders, dus iedere olie moet je ook testen op je huid om irritaties te voorkomen. Meng een draagolie zoals bv. gefractioneerde kokosolie met een paar druppels etherische olie op de onderarm. Als je na een uur geen reactie van de huid ziet, is hij voor jou veilig. Tea Tree en Lavendel zijn milde oliën en kunnen meestal onverdund worden verdragen op de huid.

 

Hoe gebruik je een draagolie?

Een draagolie gebruik je om te kunnen masseren, een roller te maken of om in te nemen met een capsule.

De meest gebruikte draagoliën zijn:

 • druivenpitolie, massage voor de gevoelige huid
 • gefractioneerde kokosolie, neutrale olie voor huid en inname
 • jojoba olie, heerlijk voor de rijpere huid
 • amandel olie en avocado olie, fijne olie voor huidherstel
 • olijfolie, (huid) en inname

 

Hoeveel etherische olie gebruik je nu eigenlijk? 

 • Masseren, 3-5 druppels op 10ml draagolie
 • 5ml roller met 4-9 druppels etherische olie, aangevuld met gefractioneerde kokosolie (4dr. voor een hete olie)
 • Veggie capsule, doe het aantal aangeven druppels in de capsule en vul hem aan met bv. olijfolie

Bovenstaande is de dosering voor volwassenen. 

 

Kan ik etherische olie ook bij baby’s en kinderen gebruiken? 

 • Op de huid gebruik je 1 druppel op 10ml basisolie per levensjaar. Breng het aan onder de voetjes en trek altijd een sokje aan om te voorkomen dat de voet in de mond wordt gedaan en zo de olie wordt in geslikt. 
 • Inwendig gebruik van essentiële oliën is pas vanaf 6 jaar mogelijk.
 • Een diffuser kan altijd, maar ook een lage dosering. 

 

Wat zijn hete of hele koude oliën?

 

Een olie innemen? 

Dit kan en mag alleen, als dit ook op het etiket het groen rondje met een I staat vermeld. Dit zijn er bij dōTERRA ca. 24 van de 84. Een hete olie kan je beter in een veggie capsule met kokosolie doen voor inname. Er zijn mildere oliën die je ook onder de tong kan druppelen of met je duim in het gehemelte kan drukken als ze tenminste een beetje smakelijk zijn. Een aantal oliën kan je ook in je thee of koffie doen. Maar je kan er ook heerlijk mee koken, denk aan citroen i.p.v. citroenrasp. Voor alle geldt, zuinig gebruiken. Met een druppel uit het 1ml flesje (=1/8 druppel) of met een tandenstoker die je even in het flesje steekt en dan door het eten roert.

 

Etherische oliën en zonlicht? 

Bij het gebruik van citrus oliën moet je 12-24 uur lang UV-en direct zonlicht vermijden. De oliën lichten de huid op en daardoor ben je gevoeliger voor zonlicht en kun je verbranden.

 

Mag de olie overal gebruikt worden?

Met etherische oliën moet je altijd voorzichtig zijn. Altijd je intieme zones en slijmvliezen meiden. Ook nooit direct ogen, oren of neus druppelen. 

 

Help de olie brand!!! 

Breng meteen een draagolie aan op de huid en veeg deze af met keuken-, toiletpapier of theedoek. Gebruik nooit water, dit verergert het gevoel nog meer.

 

Mag je olie gebruiken tijdens zwangerschap en borstvoeding? 

Er zijn verschillende oliën die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap en daarna. Je kan niet alle oliën zomaar gebruiken, dus is het erg belangrijk dat je dit overlegd met je arts of vroedvrouw. Je kan natuurlijk wel advies aan me vragen. Blijf in ieder geval van de scharlei en clarysage af, dit zijn oliën die invloed hebben op de hormonen.

 

Mag  je olie gebruiken bij ernstige gezondheidsproblemen? 

Sommige oliën kunnen invloed hebben op je medicijnen, het is dus heel belangrijk dat je overlegt met je arts of specialist. Geef jouw wens van gebruik al eerder aan de arts of specialist door, zodat ze zicht kunnen inlezen. De meeste hebben geen verstand van de oliën en zullen al snel nee zeggen uit veiligheid.

Epilepsie, gebruik dan geen olie of mix van venkel, basilicum en berk.

Hoge bloeddruk,  geen tijm en rozemarijn gebruiken.  

 

Kan je etherische olie ook in bad gebruiken ? 

Mix de olie in een badolie, douchegel, melk, room of een zout (zeezout of epsom) voordat je ze in het water doet.

 

Zijn de oliën brandbaar? 

Veel oliën zijn ontvlambaar. Hou ze daarom uit de buurt van open vuur en hittebronnen.

 

Kan ik de olie in een geur brander doen? 

Zo'n bakje waar je water in doet met een paar druppels olie met een kaarsje eronder, ook wel olie brander genoemd. Door het kaarsje komt de olie boven een temperatuur van 43 graden Celsius. Hierdoor gaat de werking van de olie en de kwaliteit achteruit en zelfs de geur verdwijnt of je krijgt verbrande stoffen in de lucht.

Je kan hiervoor beter een diffuser gebruiken, deze geeft  de volledige kwaliteit af door de koud damp en dan gebruik je volledige kwaliteit van de mooie etherische olie.